Puro silindir şeklinde zerrinlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında duman limeçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak metin, esnek ve tatlı bir mimarida olmalı, şiddetli bir aromaya ve mazbut yanmayı sağlayacak katıcı özelliğe malik olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf sili katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden mimarilmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kez TDK sözlüğünün 1955 seneındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu faik oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en düzgün purolar olarak nitelendirilseler de birkötü spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro dâhiler en nazarıitibar etmesi gerekilen şey gerçek bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet gerçek bir nemde değil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız tabiat yada tat maatteessüf kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. mecmu hıfız ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve dâhilime hazır yönelmek dâhilindir. Bağımlı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her zaman ülküsel nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülküsel puro nem değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında dâhililen bir puro ülküsel nem değerlerinde dâhililiyor kabul edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede esasen bu nem değerleri de kimisine nazaran oldukça yakışır ve dâhililebilir en komple değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan tabiat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro dâhilmeyi çok severken değişik bir koca bu nem değerinin puroya yazık edilen bir eder bulunduğunu ve katiyen dâhililmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk nem farkı arasında gidip gelmeden daima aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değişlemimi purolarına dokunca verebilir. Hakeza bir değiş tokuş yapacaksanız bunu muhtemel evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu nem değerleri neyi değişlemtirmektedir sanarak soracak olursanız kısaca tefhim etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, tütün azalır ve dâhilimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça tütün artar, dâhilimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde çalışmamak istiyorsanız buna zaman ve sınama ile hüküm vereceksiniz. Size sima en düzgün eder bu ve bu değerde dâhilmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah öz vasati 6 kamer içinde işlemlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem tesviye üzerine yerleşmiş bu sistem sıcaklıktan mutlak olmadığı dâhilin belli bir zaman içinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tarz bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel evetğunca bir küme sıcaklık değişlemimi olmayan ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem kıymeti çıkarmak dâhilin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu eder iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek havaı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz faik nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o zaman değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in ötümlü ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çtuzakışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile müşterek tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek dâhilin en düzgün tutum olarak hakkındamıza çıkmaktadır.
En on çıhun son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem nem ahiz hem nem tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya temellamıştır. şeb gündüz yada mevsim intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme dâhilin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde faik nem değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak durağan bir nem kıymeti sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor dâhili fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve mecmu puroların aynı nemde ve daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.