Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün çıngıçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak yıkılmaz, esnek ve hafif bir örgüda olmalı, anlı şanlı bir aromaya ve tertipli yanmayı sağlamlayacak semtıcı özelliğe mevla olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan esbaktir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf necip katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk sefer TDK sözlüğünün 1955 seneındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey yüce miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en hayır purolar olarak nitelendirilseler bile biraşkın spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro karıner en özen etmesi gerekilen şey esaslı bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet esaslı bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız kâm yada kâm maatteessüf kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. bütün hıfız ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve karınime hazır alıkoymak karınindir. Bağımlı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dakika ideal nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro nem bileğerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri beyninde karınilen bir puro ideal nem bileğerlerinde karıniliyor kabul edilebilir. Kimine bakarak %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede aslında bu nem bileğerleri bile kimisine bakarak oldukça yarar ve karınilebilir en aliyyülâlâ bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan kâm aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro karınmeyi çok severken diğer bir nefer bu nem bileğerinin puroya günah edilen bir paha bulunduğunu ve asla karınilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile doğrudır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla bile bu %10 luk nem nüansı beyninde gidip gelmeden daima aynı nem bileğerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğdavranışimi purolarına pert verebilir. Böyle bir değişim yapacaksanız bunu olası evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem bileğerlerinden bahsettiğimize bakarak bu nem bileğerleri neyi bileğdavranıştirmektedir diye soracak olursanız kısaca bildirmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan kızılınan aroma artar, kötü azalır ve karınimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça kötü artar, karınimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde istop etmek istiyorsanız buna dakika ve sınama ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en hayır paha bu ve bu bileğerde karınmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük kadar yağız madde averaj 6 kamer içerisinde davranışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem tesviye üzerine oturmuş bu dizge sıcaklıktan müstakil olmadığı karınin belli başlı bir dakika içerisinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu biçim bir nemlendirici kullanıyorsanız olası evetğunca bir tomar alev bileğdavranışimi sıfır ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem değeri hazırlamak karınin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu paha iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kadar çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek zeminı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz yüce nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o dakika diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan medetı ile humidor içine dağıtılır ve nem in temelli ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çkızılışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile bile tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek karınin en hayır opsiyon olarak önmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem nem ahiz hem nem tesviye özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya mebdelamıştır. Akşam gündüz yada mevsim intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme karınin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde yüce nem bileğerlerinde çift taraflı çkızılışarak durağan bir nem değeri sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor karıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bütün puroların aynı nemde ve daha sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.